Make your own free website on Tripod.com
Publicerad: den 9 september 2005
Dalapremiär för cajunband

[Nöje] -- Många lyssnar på musiken men få har hört den live! Det säger Gunnar Ståhl som spelar enradigt durdragspel i ett cajunband. Cajun, som härrör från trakterna kring orkandrabbade New Orleans i USA, är musik, ett folk och ett språk. Här ska det handla om musiken som den framställs i Sverige av Boiling Bayou Cajun Band.

Cajun-bandet hör hemma i Uppsala och Stockholm. Men det finns faktiskt en leksing som spelar den här musiken. Magnus Hjohlman heter han och kommer från Tibble. Förra fredagen fick Dalarna, närmare bestämt Säter, sin beskärda del av cajun.

Språkproblem

För Boiling Bayou Cajun Band var det dalapremiär. Arrangör var fredagsklubben som festade på Skönviks konferenscenter.
-- Det är bra partymusik, påpekar Gunnar Ståhl och får medhåll av bandkollegan Peter Olsson.
-- Men språket är ett problem, vem kan sjunga på franska, undrar Peter Olsson.
Texterna är på en ålderdomlig dialektal franska. Det började med fransk invandring till USA på 1700-talet.
-- Cajunmusik är folkmusik från sydvästra Louisiana, den har influenser från countrymusik och blues, det är enkel dansmusik, helt enkelt, förkunnar Gunnar Ståhl.

Hobbyprojekt

Från första början var det fiolmusik som gällde. I början på 1900-talet tillkom dragspel(durspel,) och senare elgitarrer och trummor. Musikformen zydeco är besläktad med cajun.
Boiling Bayou Cajun Band är ett av få cajunband i Sverige. Det är ett hobbyprojekt. Bandet består av Gunnar Ståhl, 40, från Uppsala som spelar enradigt durspel. Instrumentet är för övrigt inhandlat i cajunmusikens förlovade land. Gunnar Ståhl jobbar med IT till vardags. Spelar också ett i annat band vars reportoar utgörs av 60- och 70-talslåtar.
Peter Olsson, 43, är från Stockholm och spelar kompgitarr och sjunger. Han är brevbärare. Spelar annars i lösa sammansättningar till squaredance.

Kommer i radio
Daniel "Spöket" Göransson, 27, hör hemma i Stockholm. Spelar trummor och symbaler. Jobbar som personlig assistent. Johan Rudenhed, 26, från Arvika spelar bas. Annars tillhör han ett popband. Magnus Hjohlman, 49, från Stockholm, uppväxt i Leksand, är programmerare. Han spelar fiol, det ursprungliga instrumentet i cajun.
Bandet bildades år 2 000, gav ut en skiva i fjol och har egen hemsida.
-- Det är kul att spela, det är ingen komplicerad musik men glad, säger Gunnar Ståhl och Peter Olsson.
Boiling Bayou Cajun Band är en musikgrupp som lever i anonymiteten. Bandet har sju/åtta jobb per år. Men nu ska det bli andra bullar! Bosse Nyberg, dalaröst i radion, ska i höst presentera Boiling Bayou Cajun Band för radiolyssnarna.
Roland Pettersson
utskrift